SAUDI ARABIAN GRAND PRIX 2024

Jeddah Corniche Circuit

Кога е построена пистата?

Няма да се изненадате да чуете, че Jeddah Corniche Circuit е временна улична писта (макар и украсена с някои постоянни участъци), разположена на Corniche – 30-километрова крайбрежна курортна зона на древния саудитски град Джеда. Проектиран от компанията Tilke, съвместно със собствения екип на Motorsports на Формула 1 – който използва Google Earth за първоначалните си проучвания на потенциални оформления – Рос Браун от F1 каза за пистата: „Това, което искаме да видим, е състезателна писта. Не искаме схеми на Мики Маус. Не искаме онези стари класически улични писти със завои на 90 градуса. Искаме бързи писти, писти, които ще предизвикат водачите – и те ще го харесат.“

Кога беше първото SAUDI ARABIAN GRAND PRIX?

Първото Гран При на Саудитска Арабия се проведе през 2021 г., като състезанието се присъедини към близкоизточните си колеги в Бахрейн и Абу Даби – докато подобно на тези състезания, Гран При на Саудитска Арабия също се провежда под светлини на прожектори.

Каква е пистата за SAUDI ARABIAN GRAND PRIX

Бърз. Много бързо. Средните скорости около пистата Jeddah Corniche са около 250 км/ч – по-бързи от тези на Силвърстоун и на второ място в календара за 2021 г. след Монца – известен още като „Храмът на скоростта“. Просто казано, това е най-бързата улична писта, виждана някога във Формула 1 – пистата включва и най-много завои в календара с 27. Много от тях бързи, криволичещи завои, докато пилотите си проправят път по брега на Джеда.

Победител от 2023

Серхио Перез Red Bull Racing Honda RBPT

Най-бърза обиколка

1:30.734 Люис Хамилтън (2021)

Детайли

Начало:
7 март @ 15:30
Край:
9 март @ 22:00

Място

Jeddah Corniche Circuit