FORMULA 1 ROLEX AUSTRALIAN GRAND PRIX 2024

Melbourne Grand Prix Circuit

Кога е построена пистата?

Сделката за домакинство на Формула 1 в Мелбърн беше сключена през 1993 г. Беше взето решение да се създаде писта, използваща комбинация от съществуващите пътища около Албърт Парк в града – главно Aughtie Drive и Lakeside Drive.  
 

Кога беше първото AUSTRALIAN GRAND PRIX?

Само четири месеца след като Аделаида проведе последното си Гран При на Австралия в края на 1995 г. Отборите от Формула 1 се върнаха в Австралия за първото Гран При на Мелбърн в началото на 1996 г. Това състезание най-често се помни с прословутата катастрофа на Мартин Брандъл в Джордан на завой 3, след като се хвърли от задната част на Sauber на Johnny Herbert.
 

Каква е пистата за AUSTRALIAN GRAND PRIX

Като временно съоръжение, Албърт Парк може да бъде доста неравен – въпреки че възстановяването на настилката за 2022 г. без съмнение ще подобри нещата. Пистата в началото на уикенда често е хлъзгава и се разтрива с напредването на сесиите. Това също е писта, която изисква добре конфигурирано шаси.  Няколко места на пистата, изискват реактивна предница, за да се навлиза директно в завой. Мелбърн също е една от най-бързите писти в календара, като обиколката на Люис Хамилтън за 2019 г. е със средна скорост над 235 км/ч.

Къде е най-доброто място за гледане?

Ако искате да се качите на трибуна, изберете трибуната Waite с изглед към завой 10 или трибуната Brabham от външната страна на завой 2, за да гледате как колите се борят за позиция през първия шикан. Като алтернатива има някои хубави общи места за допускане от другата страна на езерото – изберете между завои 8-9 или 9-10, ако харесвате усещане за пикник от F1.

Най-бърза обиколка

1:20.235 Серхио Перез (2023)

Победител от 2023

Макс Верстапен Red Bull Racing Honda RBPT

Details

Start:
22 март @ 03:30
End:
24 март @ 08:30

Venue

Melbourne Grand Prix Circuit