FORMULA 1 HUNGARIAN GRAND PRIX 2024

Hungaroring Будапеща

Кога е построена пистата?

Работата по Hungaroring започва през 1985 г., а пистата е готова за състезания само девет месеца по-късно. Унгарското правителство първоначално обмисляше да съживи старата писта Неплигет парк в Будапеща в опит да бъде домакин на Формула 1 в страната, но в крайна сметка реши вместо това да създаде специално изградено съоръжение.

Кога беше първото HUNGARIAN GRAND PRIX?

Годината беше 1986. Нелсън Пике спечели първото състезание във Формула 1 около Хунгароринг. Нелсън остъргва своя Уилямс около външната страна на Lotus на Аертон Сена, за да поведе.

Каква е пистата?

Липсата на прави на Хунгароринг често я сравнява с картинг писта – и е вярно, приликата е удивителна. С няколко серии от завои , отборите избират нива на притискаща сила като в Монако. С добре настроено  шаси, което има тенденция да бъде възнаградено повече от конските сили. Като се имат предвид късите прави, които се предлагат. Това е предизвикателство, на което много от пилотите се наслаждават.  Обаче,  намирането на добър ключ към ритъма за определяне на бързи времена за обиколка е проблем. 

Най-бърза обиколка

1:16.627 Люис Хамилтън (2020)

HUNGARIAN GRAND PRIX победител от 2023

Макс Верстапен Red Bull Racing Honda RBPT

Details

Start:
19 юли @ 14:30
End:
21 юли @ 18:30

Venue

Hungaroring
Унгария