FORMULA 1 ROLEX BELGIAN GRAND PRIX 2024

Circuit de Spa-Francorchamps 

Кога е построена пистата?

Оригиналната писта с форма на триъгълник е построена през 1921 г. Дизайнерите Jules de Thier и Henri Langlois van Ophem използват обществени пътища между градовете Francorchamps, Malmedy и Stavelot, за да създадат невероятна 14,9-километрова писта. Обхваща горите и хълмистите хълмове на красивия регион на Ардените. Пистата е преустроена през 1979 г. и въпреки че новата писта е само половината от дължината на оригинала, тя все още е най-дългата в текущия календар със 7,004 км.

Кога беше първото BELGIAN GRAND PRIX?

След като беше домакин на Гран При без шампионат още през 1924 г., емблематичната писта на Белгия беше една от само седемте, в първия шампионат на Формула 1 през 1950 г. Това състезание беше спечелено от легендарния Хуан Мануел Фанджо, с Alfa Romeo  побеждавайки съотборника си Нино Фарина.

Каква е пистата?

Спа е сред най-обичаните писти на пилотите от Формула 1. Със своята комбинация от дълги прави и предизвикателни бързи завои, позволява да се изтискат болидите до ръба на възможностите. Размерът на пистата и естеството на белгийското време означава, че понякога може да вали в една част от пистата и да е сухо в друга. Времето и сцеплението може да варира от един завой до друг. Вълнуващия Eau Rouge, може би най-известната поредица от завои в света, като пилотите се движат наляво, надясно и след това нагоре по хълма през Raidillon.

Най-бърза обиколка

Валтери Ботас (2018)

BELGIAN GRAND PRIX победител от 2023

Макс Верстапен Red Bull Racing Honda RBPT

Детайли

Начало:
26 юли @ 14:30
Край:
28 юли @ 18:30

Място

Circuit de Spa-Francorchamps
Белгия