FORMULA 1 GRAND PRIX DE MONACO 2024

Circuit de Monaco

Кога е построена пистата?

През 1215 г., понеже тогава Монако е установено за първи път като колония на Генуа.

Кога беше първото GRAND PRIX DE MONACO?

Беше 1929 г., когато състезателните двигатели за първи път отекнаха в Княжеството, след като производителят на цигари Антони Ногес реши да организира състезание с приятелите си от Автомобилния клуб на Монако. Състезанието беше част от календара през първата година от световния шампионат на Формула 1 през 1950 г. и не е излизало от него от 1955 г.

Каква е пистата?

Невероятно тесен и напълно емблематичен. Нелсън Пике запомнящо се описва шофирането из Монако като „като каране на колело из хола ви“… което е справедливо. Това е предизвикателство, което почти всички пилоти обичат, принуждавайки ги да залагат уменията си на карта и да изисква милиметричната точност. Изпреварването по тесните улици обаче е по-трудно – Гран При през 2003 г. стана свидетел на общо нула изпреварвания!

Защо да ходя?

Почивка на Френската Ривиера, плюс възможността да гледате как колите от Формула 1 минават покрай места, където монегаските обикновено отиват да си купят халба мляко? Наистина е толкова забавно, колкото звучи. На всичкото отгоре шансът да се разходите по пистата след тежък ден на обиколка – или дори да се насладите на вечерята си на нея в някой от баровете на терасата – не е за изпускане.

Най-бърза обиколка

1:12.909 Люис Хамилтън (2021)

Победител от 2023

Макс Верстапен Red Bull Racing Honda RBPT

Детайли

Начало:
24 май @ 14:30
Край:
26 май @ 18:00

Място

monaco-flag.png Circuit de Monaco
Монако