FORMULA 1 GRAND PRIX DU CANADA 2024

Circuit Gilles-Villeneuve Монреал

Кога е построена пистата?

Изкуственият остров Нотр Дам в средата на река Сейнт Лорънс е създаден за Световния панаир Expo 67 през 1967 г. След като изложението и последвалите летни олимпийски игри в Монреал през 1976 г. напуснаха града, някои умни хора решиха да направят състезателна писта от пътищата на острова. И ето, Circuit Ile Notre-Dame, както беше тогава, се появи.

Кога беше първото GRAND PRIX DU CANADA?

Тъй като Гран При на Канада беше в търсене на постоянен дом в продължение на няколко години през 60-те и 70-те години на миналия век, пистата Ил Нотр Дам за първи път беше домакин на състезанието през 1978 г. Уместно Жил Вилньов спечели първата си победа на пистата, която накрая щеше да носи неговото име.

Каква е пистата?

Бързата писта с ниска притискаща сила е една от любимите на пилотите. Пистата е доста стоп-старт, с много тежки спирачни шикани и известната фиба, за да накара спирачките да работят усилено. Извън завоите обаче пистата е бърза и плавна, докато най-емблематичната част от нея идва точно в края на обиколката: Стената на шампионите, така наречена след белезите в нея от Деймън Хил, Жак Вилньов и Михаел Шумахер по време на уикенда на Гран При на Канада през 1999 г.

Защо да ходя?

Монреалците наистина прегръщат своя уикенд от Голямата награда, като очарователният град се превръща в град за партита на F1 през седмицата, водеща до състезанието. За самото Гран при зелената обстановка прави пистата Gilles-Villeneuve едно от най-спокойните места на Формула 1.

Най-бърза обиколка

1:13.078 Валтери Ботас (2019)

GRAND PRIX DU CANADA победител от 2023

Макс Верстапен Red Bull Racing Honda RBPT

Details

Start:
7 юни @ 20:30
End:
9 юни @ 23:30

Venue

Circuit Gilles-Villeneuve
Канада