FORMULA 1 GRAN PREMIO DE LA CIUDAD DE MÉXICO 2024

Autódromo Hermanos Rodríguez

Кога е построена пистата?

През 1959 г. Бащата на най-известните братя състезатели в Мексико, Рикардо и Педро Родригес, беше съветник на мексиканския президент Адолфо Лопес Матео. Имаше дума в ухото на шефа си за изграждането на състезателна писта в спортния парк Magdalena Mixiuhca в Мексико Сити, използвайки съществуващия вътрешни пътища. El Presidente харесва идеята и работата по пистата е завършена за по-малко от година.

Кога беше първото GRAN PREMIO DE LA CIUDAD DE MÉXICO?

Колите от Формула 1 пристигат през 1962 г. за състезание без шампионат. Завръщат се на следващата година за истинско, добросъвестно Гран При. Това състезание от 1963 г. беше спечелено от Джим Кларк, докато през следващите няколко години атмосферата на фиеста в Мексико означаваше, че то се превърна в традиционен край на сезона за Формула 1. Мексико беше върнат обратно в календара на F1 през 2015 г.

Каква е пистата?

Нависоко! Autodromo Hermanos Rodriguez се намира на над 2 километра над морското равнище, което прави обиколката от 4,3 километра спиращо дъха изживяване. Пистата все още до голяма степен следва очертанията на оригиналната писта от 1959 г., Основната разлика е, че грандиозният – и грандиозно страшен – завой Peralta сега е разделен на две. Вместо това пистата се вие през стария бейзболен стадион Foro Sol, предоставяйки най-уникалните гледки на F1 .

Най-бърза обиколка

1:17.774 Валтери Ботас (2021)

Победител от 2023

Макс Верстапен Red Bull Racing Honda RBPT

Детайли

Начало:
25 октомври @ 21:30
Край:
27 октомври @ 23:30

Място

Autódromo Hermanos Rodríguez
Мексико