FORMULA 1 PIRELLI GRAN PREMIO D’ITALIA 2024

Autodromo Nazionale Monza

Кога е построена пистата?

Построена само за 110 дни през 1922 г., Autodromo Nazionale Monza е третата в света специално построена състезателна писта. Другите две са Брукландс в Обединеното кралство и Индианаполис в САЩ. Подобно на тези две писти, оригиналната писта включва обезсърчаваща поредица от наклонени завои, както и голяма част от „външната“ секция, която все още се използва днес.

Кога беше първото GRAN PREMIO D’ITALIA?

Монца отваря врати на 3 септември 1922 г., само седмица преди да бъде домакин на Гран при на Италия през същата година. След това беше част от оригиналния календар на Формула 1 през 1950 г. Оттогава всяка година се провежда Гран При на Италия.

Каква е пистата?

Бързо! Най-бързата обиколка във Формула 1 е поставена в Монца – усилието на пилота на Уилямс Хуан Пабло Монтоя с 260,6 км/ч по време на тренировка за Гран При през 2004 г. Това трябва да ви даде известна представа за естеството на пистата, която местните наричат „La Pista Magica“. Автомобилите са на пълна газ през 80% от обиколката и достигат своя Vmax на 1,1 км старт/финална права. Оттам те тръгват с рев към историческата част на парка, където поредица от големи спирания в тесни шикани дават добра тренировка на спирачките.

Защо да ходя на GRAN PREMIO D’ITALIA

Парковата обстановка на Монца, разположена точно на североизток от модната столица на Италия Милано, създава спокойна, зелена обстановка за състезанието от Голямата Награда на Италия (Гранд При на Италия) .  Банкет на Монца, когато колите излизат от Parabolica,  надлезния мост, под който минават по пътя към Variante Ascari – не ви оставя никакво съмнение, че сте  на много специална състезателна писта.

Къде е най-доброто място за гледане?

Насочете се към трибуната на Variante del Rettifilo, за да станете свидетели на невероятния спектакъл на автомобили, спиращи от около 350 км/ч до едва 70 км/ч,. Това е и едно от най-добрите места за изпреварване на пистата, както и магнит за битки в първата обиколка.

Най-бърза обиколка

1:21.046 Рубенс Барикело (2004)

GRAN PREMIO D’ITALIA победител от 2023

Макс Верстапен Red Bull Racing Honda RBPT

Детайли

Начало:
30 август @ 14:30
Край:
1 септември @ 18:30

Място

Autodromo Nazionale Monza
Италия