Новият супер седан на Mercedes-AMG с новата платформа EA се прицелва в Porsche Taycan.

Porsche Taycan е на пазара от известно време и се оказа , че се продава доста добре, независимо от цената. Съвсем на скоро ни показаха и новия топ модел Taycan с Turbo GT. Сега виждаме и колата, с която Mercedes-AMG се готви да се изправи срещу Taycan. AMG тепърва ще я тестват в студено време, преди вероятния дебют през 2025 г. Съвсем на скоро ви показахме и новия GT43 , работата в АМГ не стихва.

Все още без име, AMG е първият модел, който използва новата платформа AMG.EA (AMG Electric Architecture – АМГ Електрическа Архитектура), която обещава много. А наистина много ще им трябва, за да се конкурира с Taycan GT. Новата технология включва двигатели с аксиален поток, които могат да осигурят повече мощност и повече въртящ момент и тежат по-малко. Вероятността е да предлагат най-малко 1000 к.с.

Платформата за първият електрически Mercedes-AMG

Според AMG „Бъдещата архитектура е технологичен пионер, който ще бъде пръв в редица нови иновации. Концепцията за задвижване AMG.EA се основава на технология за двигател с аксиален поток, която предлага несравнима комбинация от плътност на мощността, размер и тегло. Иновативният захранващ блок работи заедно с нова високопроизводителна високоволтова батерия”.

От AMG казват, че зимните тестове са само началото на тестовете за новия AMG EA EV, но преди това казаха, че ще пристигне през 2025 г., така че трябва да получим повече официални подробности през тази година.